Löparklockor



Om man vill ut så mycket som möjligt av sin träning så kan det vara värt att investera i en Pulsklocka.

Det finns ju en uppsjö med olika modeller och märken.

De största och mest kända:

  • Polar
  • Garmin
  • Suunto
Alla har lite olika fördelar och nackdelar.

Om jag ska börja så kan vi ju börja med det märket de flesta känner igen.



Fördelar med Polar är att de har ganska stort utbud, så man kan hitta "sin" modell ganska lätt. De ligger bra i utveckling när det gäller den fysiologiska biten i klockan och analysprogram. Hyfsat enkla i sina menyer och man lär sig snabbt hur klockan fungerar.

Om man ska ta deras storsäljare RS300, den klockan har det mesta man behöver som nybörjarlöpare, och man kan köpa ett antal tillbehör för att kunna få ut mer information från klockan och din löpträning.
Det vanligaste tillbehöret är ju Fotpoden, som tillförlitligt och exakt mäter den sträcka och hastighet när du är ute och springer. Sen finns det en GPS-pod som gör samma sak men man kan dessutom cykla och åka skidor med den. Lite mer för den som är multisportare.

Nackdelar med Polar är väl att jag tycker de tar ut lite överpriser på sina produkter. Man kan hitta jämförbara produkter för betydligt billigare peng hos deras konkurrenter.
Polar har dessutom släppt lite tveksamma produkter såsom GPS-poden (G1). Den har haft väldiga problem med att visa rätt sträcka och hastighet, samt att den har en begränsad "topphastighet" på 29,5km/h, vilket känns extremt tafatt då man oftast cyklar fortare än så när man tränar. Hoppas det är ett tillfälligt snedsteg från deras sida.





Fördelar med Garmin är att de är mycket prisvärda, mycket enkla menyer och man har inga problem med att förstå hur klockan fungerar. Väldigt välgjorda produkter med spjutspetskompetens på GPS. Dessutom väldigt genrösa med en garanti och support på 3 år (om man registrerar sig på www.garmin.se). Om man inte registrerar sig så är det 2 år.

Om man ska ta deras storsäljare så måste det nog vara Forerunner 405. En GPS-pulsklocka med allt du behöver. Det går komplettera med lite olika tillbehör som kadensmätare för cyklisten.
Inbyggd GPS i själva klockan så det är bara att ge sig ut i spåret med klockan på armen om man vill köra ett pass.
Vädligt smidigt att föra över information till datorn genom trådlös överföring.

Nackdelar med Garmin är att de ligger lite efter när det gäller den fysiologiska analysdelen på datorn. Något som jag hoppas på att de lägger energi på. Batteritiden på till exempel FR405 är ju lite kort, i alla fall om man ska cykla vättern runt, detta hoppas jag på att de försöker förbättra med. (FR405 har ett laddningsbart batteri)





Fördelar med Suunto är att de ligger absolut bäst till i analyser av det fysiologiska slaget. Överlägsna programvaror i dator likaså i klockan. Ganska prisvärda produkter, samt ett bra utbud i klockor. Ett väldigt smidigt system för reklamationer, du skriver i ett formulär på internet så hämtar de klockan hos dig och skickar hem den igen när den är lagad. Mycket bra service!

Om man ska ta storsäljaren här så är det nog T3 som är väldigt lik Polars RS300.
Här har man samma möjligheter att köpa tillbehör till klockan för att få ut mer information av din träning.
Suunto har dessutom en serie för damer som har lite smalare armband bland annat.

Nackdelar med Suunto är att de är inte så lätta att förstå i menyerna utan man måste sätta sig ner och titta egenom instruktionsboken så man förstår hur man navigerar i menyerna. Förhoppningsvis så kommer de försöka förenkla menyerna lite till.


Nu har jag gått igenom lite snabbt vad skillnaderna är mellan dessa olika tillverkare av löparklockor. Om intresse finns så kommer jag även köra lite mer ingående av olika klockor hos de olika märkena. Det är en djungel och man behöver kanske ha hjälp och rådgivning innan man köper en klocka, för oftast vet man inte vad man vill ha för information förrän man står i butiken och säljaren frågar. Så om ni har frågor eller synpunkter på inlägget så kommentera gärna eller kontakta mig via mail

[email protected]


Vill ännu en gång tipsa om Christian Walz skiva The Corner (Spotify)
Riktigt bra!

// emilson - det löser sig

Kommentarer
Postat av: nåbin

g33k emilson, g33k..

2009-04-04 @ 18:38:52
Postat av: emilson

Japp, men jag står för det!

Postat av: Anders

Tänkte bara kommentera det här med polar G1, då jag jobbar i butik som säljer bland annat den. Du skriver:

"Polar har dessutom släppt lite tveksamma produkter såsom GPS-poden (G1). Den har haft väldiga problem med att visa rätt sträcka och hastighet, samt att den har en begränsad "topphastighet" på 29,5km/h,"



Polar G1 har inga problem med att visa rätt sträcka och topphastighet. Däremot gjorde Polar en blunder och släppte G1 som kompatibel med ett gäng klockor som den inte var kompatibel med 100%, t.ex. RS200 och Sx625. Detta ledde till de här fallen som oftast åberopas där den inte klarar av en viss hastighet samt har problem med att mäta distans.



Polar låtsades dock som att de enbart släppte en sorts "prov" produkt och det inte alls var meningen med att den skulle vara för dessa klockor.. :D Om jag minns rätt drog man tillbaka de modeller som fanns ute och släpptee ut den igen, den här gången med specifikationen att den av avsedd för FT samt RS300.



Problemet var alltså de äldre klockorna och inte GPS'en i sig. Det är samma chip i G1 som i G3 som i garmin. På FT serien och RS300 fungerar den utmärkt. Men gjorde man misstaget att köpa en till sin S625x blev man rejält blåst (tydligen var felet att de äldre klockorna såg G1 som en footpod, enligt en rep på Polar. De nya klockorna ser den som en GPS)



Jag har Garmin och min sambo har FT60 med G1, och det är i praktiken ingen skillnad när vi springer samma sträcka. Så felet är inte gps'en, utan att Polar försökte prångla ut den till äldre klockor i hopp om att det skulle fungera ändå eftersom gamla G1 hade två "lägen" att skicka signaler på (en till äldre, som footpod, och en till nya, som GPS). På (numera:)) godkända klockor klarar den upp till 199 km/h och har inget problem att mäta distans korrekt.



Puh. :)

2009-04-20 @ 22:34:02
Postat av: That fat swimmer

Bra sammanfattning av marknaden. Jag har själv en Polar S625X och hade tidigare en Suunto T3 (som jag tappade bort under ett träningsläger). Fick tips av gud och alla människor att köpa en Polar. Ångrar detta djupt och samma människor som rekommenderat eländet har haft samma problem. Den fina röda knappen hänger sig, eller får för sig att oscillera och skapa miljoner laps. Hastighetssensorn hittar den sporadiskt på och tappar kontakten när man minst anar det. Löpsensorn lika så. Dessutom får pulsräknaren fnatt ibland, så jag har haft en maxpuls på 380 vid några tillfällen!!!



Nej, för den som vill ha en stabil och dessutom snygg klocka... Satsa på en Suunto! Håller inte alls med om svåra menyer, däremot snygga och dessutom enkelt modifierbara!

2009-05-20 @ 09:05:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback